ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLANDI
21.05.2015 - 14:27 |
0 Yorum
14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü dolayisiyla Kirklareli Ziraat Odasi Baskanligi tarafindan Vilayet Meydani’ndaki Atatürk Aniti’na saat 11.00’de çelenk koydu.. Çelenk töreni sonrasinda açiklamada bulunan Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Ekrem Saylan, 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü’nün 1984 yilindan beri kutlandigini belirtti. Saylan açiklamasinda; “Dünya Çiftçiler Günü kutlama yapilacak bir günden ziyade tarimsal üretimin ve üreticilerin hatirlandigi, tarim sektörünün toplum için tasidigi önemin ortaya konuldugu ve üreticilerimizin sorunlarinin sorgulanmasi ve kamuoyuna aktarilmasi için önemli bir gün oldugunu düsünüyorum. Çiftçiler Günü organizasyonu için hazirlik yaparken söyle bir düsündüm; yine 14 Mayis geldi, geçtigimiz yil ile bu yilki Çiftçiler Günü arasinda ne fark var, ne degisti? Ne yazik ki geçtigimiz yila göre olumlu yönde degisen bizlere nefes aldiracak herhangi bir gelisme bulamadim.
Her zaman oldugu gibi yine üretim maliyetlerimizin çok yüksek olmasi, özellikle gübre ve mazotun sürekli artis gösteren fiyatlari, bizlerin belini bükmeye devam ediyor. Üretici kesimi olarak bizler, yillardir oldugu gibi çok yüksek üretim maliyetlerine ragmen üretimin ilk halkasini olusturdugumuzun bilinci ile üretmeye devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Çiftçi için sikintilarin tükenmedigini söyleyen Saylan, yeterli gelir elde edemeyen üreticilerin sosyal yasam standartlarinin düsük seviyelerde olmasina ragmen tarimsal desteklemeler nedeniyle bazi kesimler tarafindan toplumda mutlu azinlik gibi gösterildiklerini belirtti. Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Ekrem Saylan 2014 yilinda yasadiklari olumsuzluklarin 2015 yili üretim sezonunda da benzer sekilde devam ettigini belirterek; “Bugday ekim zamanindaki asiri yagislar ekimde gecikmelere, hatta bazi yerlerin bos kalmasina sebep olmustur.
Ayçiçegi ve misir ekilisleri de biraz gecikme olmasina ragmen tamamlanmak üzeredir. Umuyoruz ve diliyoruz ki, öncelikle bugday, ayçiçegi ve misir için üretim maliyetleri dikkate alinarak müdahale alim fiyatlari açiklanir ve toprak mahsulleri ofisi hububat alimi yapar. Bizler tarim sektörünün üyeleri olarak ortak sorunlarimiza çare ararken birlikte hareket etmek ve toplumsal bir güç oldugumuzu hissettirmek zorundayiz” dedi.
Gerçeklestirilen 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü çelenk töreni, Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Ekrem Saylan’in konusmasinin ardindan son buldu. Çelenk Sunma töreni ardindan “Tarim – Toprak – Su” Konferansi yapildi
Kirklareli Ziraat Odasi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Il Temsilciligi,Dogal Yasami Koruma Vakfi ( DAYKO ) tarafindan14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü etkinlikleri, sabah saat 11.00’de gerçeklestirilen çelenk töreninin ardindan, Kirklareli Il Özel Idaresi Seker Depolari Kongre Merkezi’nde saat 14.00’da “Tarim – Toprak – Su” Konferansi yapildi.. Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Nüvit Soylu’nun konusmaci olarak katildiklari konferansa katilim yogundu. Konferans saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasinin ardindan , Kirklareli Ziraat Odasi Baskani Ekrem Saylan’in açilis konusmasi ile basladi. Ekrem Saylan konu ile olarak su cümlelere yer verdi: “14 Mayis Dünya Çiftçiler günü etkinligi olarak Ziraat mühendisleri odasi il temsilciligi, dogal yasami koruma vakfi ve Ziraat Mühendisleri Odasi ile organize ettigimiz konferansa hepiniz hos geldiniz” diyerek basladi.Saylan konusmasinda . : “Sorunlarimiz çok büyük olmakla birlikte bizler bu ülkenin üreticileri olarak üretime devam etmek zorundayiz. Üretim yaparken bilim ve teknoloji kullanarak bir taraftan birim alandan fazla ürün almak bir taraftan da masraflarimizi azaltmamiz gerekmektedir. Bu baglamda organize edilen Tarim, Toprak, Su konulu konferansimiz da degerli hocalarimiz Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Halim Orta ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Nüvit Soylu bizlere degerli bilgilerini aktaracaktir” diyerek konusmasina son verdi. Saylan’ in konusmasinin ardindan Kürsüye gelen Vali yardimcisi Hikmet Çakmak tarimin istenilen düzeyde olmadigi ve tarimla ugrasan kimselerin hakettigi degeri görmüyor dedi. Çakmak, : “Ben yillarini idari meslegine vermis biri olarak tarimin hep bir yaninda bulundum. Tarimin sorunlarini biliyoruz ama yeterince çözdügümüzü söyleyemeyiz dedi. Türkiye’nin belki de en degerli alani bu ama mülkiyet yapisi topragin dagilimi, dolasimi ve dönüsümü bizi bir yerden çikarmiyor. Hep ayni yerde debelenip kaliyoruz ve Türkiye de tarimin layik oldugu degeri göremiyorlar. Su anda bu toplantinin amaci da bu isin içinde olanlari milli gelirde paylarini arttirmalari bu nasil yapilabilir, neler yapilmalidir diye herkes bu düsüncededir” diye belirtti. Vali yardimcisinin konusmasinin ardindan Programa konusmaci olarak katilan Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim ÜyesiProf. Dr. Halim Orta ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Nüvit Soylu’nun slayt sunumlari ile son buldu.
Haber linki için tiklayiniz.