Dünya Çiftçiler Günü Kırklareli

21.5.2015 - 14:36  |  0 Yorum
Dünya Çiftçiler Günü Kırklareli

 

Dünya Çiftçiler Günü  nedeniyle, Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği ve DAYKO Doğal Yaşamı Koruma Vakfı  il temsilciliğimiz organizasyonu ile konferans düzenlendi.

Konferansa  Vali Yardımcısı  Hikmet ÇAKMAK, Ziraat Odası Yönetimi, Çiftçiler, Muhtarlar ve STK temsilcileri katıldı.

Kırklareli İl Özel İdaresi Şeker depoları  kongre merkezinde düzenlenen konferansa, Konuşmacı olarak  Prof.Dr.Halim ORTA  Ziraat Yük. Müh. Dr. Nüvit  SOYLU katıldı.

  • Saygı duruşu ve İstiklal Marşı  ile başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan  Oda Başkanı Ekrem ŞAYLAN’dan sonra  ilk sunu Dr. Nüvit SOYLU yaptı. SOYLU  önce çiftçinin tanımını yaptı. “ÇİFTÇİ , YAŞAMAK İÇİN  TÜM İNSANLARIN İHTİYACI OLAN İNSANDIR.”
  • Soylu çeşitli nedenlerle tarımsal üretim olmadığı yıllarda  yaşananları şöyle özetledi “19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren kendini İrlanda’da 1846-47 yıllarında patates ürününü yok eden bitki hastalığının yol açtığı kıtlık 2-3 milyon insanın ölümü ile sonuçlanmıştır.
  • 1900 yılında Hindistan’da 3 milyon, 1907 yılında Çin’de 24 milyon, 1921- 22 yılları arasında Rusya’da 5 milyon insan açlıktan hayatını kaybetmiştir.
  • 1971-73 arasında kuraklık Etiyopya'da 1.5 milyon insanın ölmesine yol açmıştır.
  • GIDA  SİLAH  OLARAK  KULLANILIYOR !!!  2008 de yaşanan gıda krizinde  ülkeler ihracatı yasakladı  Gıda güvenliği /egemenliği stratejik bir konu olarak gündemde.. Yerli tohumlar mutlaka korunmalı, Dışa bağımlı olmaktan bir an önce kurtulmalıdır.

 

Namık Kemal Üniversitesi  Ziraat Fakültesi  Biyosistem Mühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halim ORTA ise yaptığı sunumda

  • DÜNYAMIZIN    2/3 ‘ü su 1/3’ ü kara   Suyun % 97’ si okyanus ve denizlerde  % 2’si buzullarda   % 1’ i tatlı su kaynakları ancak, % 0,4’ü çok derinlerde  İnsanoğlu için kalan sadece % 0,6 diyerek suyun önemini vurguladı.

Trakya bölgesi genç ve verimli toprakları, nadassız tarımı olası kılan iklimi, birkaç yıl öncesine kadar kendine yeten kaliteli yeraltı ve yerüstü kaynakları ve ekosistemleri ile tam bir yaşam bölgesi idi.  Ancak, 21. yüzyıl insanlığa bir çok yaşam standardı sunar iken tüm canlıların ortak malı olan çevrede, geri alınması çok zor hatta olanaksız olan doğal varlıklarımızı da alıp götürmektedir.

Prof.Dr. Halim ORTA sıraladığı çözüm önerileri ile acilen yapılması gerekenleri şöyle sıraladı..

n  Tarım topraklarının korunumu

n  Nehirlerin kirlenmesi ve atık suların yeniden kullanımı

n  Küçük toprak barajlar

n  Yer altı suyu kullanım biçimi

n  Şehirlerde su tasarruf önlemleri

n  İklim değişiklerinin izlenmesi

n  Su kullanım etiği

n  Tarım topraklarının amaç dışı kullanımının önlenmesi

n  Göç ve sanayinin bölgeye girişinin önlenmesi

n  Veraset yoluyla bölünmenin önlenmesi

n  Tarım topraklarının amaç dışı kullanımının önlenmesi

n  Göç ve sanayinin bölgeye girişinin önlenmesi

n  Veraset yoluyla bölünmenin önlenmesi

Prof Dr. Halim ORTA sunumunu  “Toprağına ve Suyuna Sahip Çıkıp,    Koruyamayan Hürriyetini ve Zürriyetini de Koruyamaz.” Diyerek bitirdi.

Konferans sonunda, Katlımcılara plaket verildi.  Dr. Nüvit SOYLU’ya  Ziraat Odası Başkanı Ekrem ŞAYLAN, Prof.Dr.Halim ORTA’ya ise Vali Yardımcısı Hikmet ÇAKMAK  plaketlerini verdi. Vali Yardımcısı  Hikmet ÇAKMAK  yaptığı konuşmada, çok önemli bir konferans olduğunu vurgulayarak, Ziraat Odasına, Ziraat Mühendisleri Odasına ve DAYKO vakfına böyle önemli bir günde ve konuda düzenledikleri konferans için teşekkür etti.

 

Haber Linki: http://www.dayko.org.tr/Haber-Dunya_Ciftciler_Gunu__Kirklareli-586382.html

Yorum Yapın