Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle, Kirklareli Ziraat Odasi Baskanligi ve Ziraat Mühendisleri Odasi Kirklareli Il Temsilciligi ve DAYKO Dogal Yasami Koruma Vakfi il temsilciligimiz organizasyonu ile konferans düzenlendi.
Konferansa Vali Yardimcisi Hikmet ÇAKMAK, Ziraat Odasi Yönetimi, Çiftçiler, Muhtarlar ve STK temsilcileri katildi.
Kirklareli Il Özel Idaresi Seker depolari kongre merkezinde düzenlenen konferansa, Konusmaci olarak Prof.Dr.Halim ORTA Ziraat Yük. Müh. Dr. Nüvit SOYLU katildi.
- Saygi durusu ve Istiklal Marsi ile baslayan konferansin açilis konusmasini yapan Oda Baskani Ekrem SAYLAN’dan sonra ilk sunu Dr. Nüvit SOYLU yapti. SOYLU önce çiftçinin tanimini yapti. “ÇIFTÇI , YASAMAK IÇIN TÜM INSANLARIN IHTIYACI OLAN INSANDIR.”
- Soylu çesitli nedenlerle tarimsal üretim olmadigi yillarda yasananlari söyle özetledi “19. yüzyilin ikinci yarisindan itibaren kendini Irlanda’da 1846-47 yillarinda patates ürününü yok eden bitki hastaliginin yol açtigi kitlik 2-3 milyon insanin ölümü ile sonuçlanmistir.
- 1900 yilinda Hindistan’da 3 milyon, 1907 yilinda Çin’de 24 milyon, 1921- 22 yillari arasinda Rusya’da 5 milyon insan açliktan hayatini kaybetmistir.
- 1971-73 arasinda kuraklik Etiyopya'da 1.5 milyon insanin ölmesine yol açmistir.
- GIDA SILAH OLARAK KULLANILIYOR !!! 2008 de yasanan gida krizinde ülkeler ihracati yasakladi Gida güvenligi /egemenligi stratejik bir konu olarak gündemde.. Yerli tohumlar mutlaka korunmali, Disa bagimli olmaktan bir an önce kurtulmalidir.
Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisligi Bölümü Arazi ve Su Kaynaklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof.Dr. Halim ORTA ise yaptigi sunumda
- DÜNYAMIZIN 2/3 ‘ü su 1/3’ ü kara Suyun % 97’ si okyanus ve denizlerde % 2’si buzullarda % 1’ i tatli su kaynaklari ancak, % 0,4’ü çok derinlerde Insanoglu için kalan sadece % 0,6 diyerek suyun önemini vurguladi.
Trakya bölgesi genç ve verimli topraklari, nadassiz tarimi olasi kilan iklimi, birkaç yil öncesine kadar kendine yeten kaliteli yeralti ve yerüstü kaynaklari ve ekosistemleri ile tam bir yasam bölgesi idi. Ancak, 21. yüzyil insanliga bir çok yasam standardi sunar iken tüm canlilarin ortak mali olan çevrede, geri alinmasi çok zor hatta olanaksiz olan dogal varliklarimizi da alip götürmektedir.
Prof.Dr. Halim ORTA siraladigi çözüm önerileri ile acilen yapilmasi gerekenleri söyle siraladi..
n Tarim topraklarinin korunumu
n Nehirlerin kirlenmesi ve atik sularin yeniden kullanimi
n Küçük toprak barajlar
n Yer alti suyu kullanim biçimi
n Sehirlerde su tasarruf önlemleri
n Iklim degisiklerinin izlenmesi
n Su kullanim etigi
n Tarim topraklarinin amaç disi kullaniminin önlenmesi
n Göç ve sanayinin bölgeye girisinin önlenmesi
n Veraset yoluyla bölünmenin önlenmesi
n Tarim topraklarinin amaç disi kullaniminin önlenmesi
n Göç ve sanayinin bölgeye girisinin önlenmesi
n Veraset yoluyla bölünmenin önlenmesi
Prof Dr. Halim ORTA sunumunu “Topragina ve Suyuna Sahip Çikip, Koruyamayan Hürriyetini ve Zürriyetini de Koruyamaz.” Diyerek bitirdi.
Konferans sonunda, Katlimcilara plaket verildi. Dr. Nüvit SOYLU’ya Ziraat Odasi Baskani Ekrem SAYLAN, Prof.Dr.Halim ORTA’ya ise Vali Yardimcisi Hikmet ÇAKMAK plaketlerini verdi. Vali Yardimcisi Hikmet ÇAKMAK yaptigi konusmada, çok önemli bir konferans oldugunu vurgulayarak, Ziraat Odasina, Ziraat Mühendisleri Odasina ve DAYKO vakfina böyle önemli bir günde ve konuda düzenledikleri konferans için tesekkür etti.
Haber Linki: http://www.dayko.org.tr/Haber-Dunya_Ciftciler_Gunu__Kirklareli-586382.html